Univerzální postup přípravy bylinného čaje

Tento tip na správnou přípravu bylinného nálevu nebo odvaru je pouze jeden z mnoha. Pokud si bylinky pořizujete na základě doporučení svého bylináře apod. když máte zadané poměry jednotlivých bylin, je vhodné tato doporučení respektovat a postupovat podle nich.


NÁLEV

Obsah sáčků vysypete na jednu hromadu (vycházím ze standardního obsahu balení našich dodavatelů bylin, tedy 50g) a jakýmkoliv, ovšem velmi důkladným způsobem tu hromadu promícháte.

Vznikne Vám tak bylinná směs, která při 50g baleních splňuje poměr 1:1.. Promíchané bylinky je pak dobré uskladnit na místě splňující 3 podmínky, a to sucho, tmu, nevětrat. K tomu nejlépe doporučuji klasické zavařovací skleněné sklenice.

Z připravené a uskladněné směsi pak budete nabírat polévkovou lžíci (normálně zarovnanou) a to optimálně 3x denně po dobu Vaší ozdravné kůry. Nabrané bylinky pak přelijete přibližně 1/4l vroucí vody (množství vody je možné upravit podle toho jak jste zvyklí nebo snesete)

Po přelití nechat bylinky louhovat 15 minut. Ve směsích obsahujících víc jak jeden plod, kořen, nebo kůru pak doporučuji nechat louhovat 20-25min. Je možné používat při louhování pokličku. Poté je dobré si hotový nálev přecedit přes sítko nebo někdy stačí i vlastní zuby.

Zásadně doporučuji nesladit, nebo alespoň např. bylinným karamelem DOLCE Najdete v kategorii Bylinne-karamely-a-medy

Pijte čaje trpělivě pravidelně. Ten správný efekt se dostaví pouze potom.


ODVAR

 V případě bylin připravovaných jako odvar se často směsi nevyskytují, ale i tak potom platí stejný postup promíchání a stejná pravidla pro uskladnění jako v předchozím odstavci popisujícím nálevy.

Obyčejně naplněnou polévkovou lžíci vysypte do 1/4-1/2l studené vody. Vše dohromady přiveďte k varu na dobu asi tak 1-2 minut (u některých bylin méně). Poté sundejte z přímého ohně a nechte dalších 5 minut (do)louhovat. Pak už jen přecedíte, případně i doředíme další vlažnou vodou (podle toho jak jste zvyklí a nebo snesete) a je možno vypít.

Odvary bylin doporučuji vařit ve skleněných konvicích. Některé byliny se nedoporučuje připravovat v kovových nádobách.

Bylinný odvar konzumujeme vždy čerstvý a neslazený. Pokud už sladit musíte, využijte doporučený bylinný karamel DOLCE, který najdete v kategorii Bylinne-karamely-a-medy

close

Informace

Kontaktujte nás

Obchod Bylinářství Kindl

Pondělí: 9:30-18:00

Út-St-Čt: 9:30-19:00

Pátek: 9:30-18:00

Sobota a Neděle: zavřeno

 

Můžete nám napsat zprávu:

Poslat krátkou zprávu